Jdi na obsah Jdi na menu
 


The Cranberries

V roce 1989 vznikla v irském městě Limerick skupina s názvem "The Cranberry Saw Us". Její historie ale příliš dlouhá není, protože existovala jen necelý rok. Poté, co odešel zpěvák, zbyli v kapele tři členové. Kytaristé Mike a Noel Hoganovi a bubeník Fergal Lawler. Protože nechtěli s hudbou skončit, uspořádali konkurz na nového zpěváka či zpěvačku. To byla příležitost pro Dolores O'Riordanovou.

Dolores byla nejmladší ze všech dětí v rodině (měla 6 sourozenců) a vyrůstala ve vesnici Ballybricken na jihozápadě Irska. Hudba na ni měla vliv už od malička a když chodila na střední školu, uměla už dobře hrát na kytaru a piano. Dolores byla členkou kostelního choru v Ballybrickenu a občas se účastnila nějakého konkurzu. Jeden z nich byl právě do skupiny The Cranberry Saw Us a tam byla ve věku 18ti let přijata.

První nahrávku s názvem Nothing Left At All (pouze se třemi písněmi) v nákladu 300 kopií vydala kapela už pod názvem The Cranberries. V místních obchodech se po ní jen zaprášilo. V červenci 1991 podepsali smlouvu s Island Records a hned v říjnu nahráli album Uncertain. To se kupodivu s velkými ovacemi nesetkalo. Po tomto neúspěchu se díky problémům s manažerem skupiny zdálo, že je s ní konec. V březnu 1992 byla podepsána smlouva s novým manažerem a začalo se pracovat na debutovém albu Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?. To opět nebylo v Anglii příliš ceněno, ale The Cranberries se vydali na koncertní šňůru po USA, kde velmi uspěli (a kde se Dolores seznámila s Donem Burtonem, budoucím manželem). Po návratu domů stouply singly Linger a Dreams ve všech evropských hitparádách.

Na počátku roku 1994 utrpěla Dolores úraz kolena při rekreačním pobytu ve Finsku, a proto musely být plánované koncerty zrušeny. Ještě toho samého roku bylo nahráno album No Need To Argue, které se okamžitě začalo velmi dobře prodávat. Singl Zombie byl tak úspěšný, že dostal ocenění od MTV za největší hit roku (Greatest Hit Of The Year).

V roce 1996 vyšlo album To The Faithful Departed, na kterém jsou hity jako Salvation nebo When You're Gone a které ale nesplnilo očekávání (přece jen zní trochu jinak než alba předchozí).

Po této nahrávce si kapela dala menší pauzu. Mike strávil několik měsíců v Manchesteru, kde se chodil dívat na fotbal, Fergal cestoval se svojí ženou po Asii, Noel si otevřel restauraci v Limericku a Dolores se narodil syn Taylor.

V roce 1998 se všichni čtyři opět sešli a začali pracovat na novém albu. To vyšlo v květnu 1999 pod názvem Bury The Hatchet. Sami Cranberries říkají, že toto album je živější právě díky odpočinku, při kterém nabírali nové síly.

V dubnu 2000 vyšla kompilace Bury The Hatchet/The Complete Session. Jedná se o dvojCD, přičemž první CD je stejné jako Bury the hatchet a na druhém CD je pět nových písní a sedm starších nahraných naživo. Zatím posledním hudebním počinem této skupiny je album z října 2002 Wake Up And Smell The Coffee, k němuž se opět váže celosvětové turné, Českou republiku nevyjímaje.