Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek

1980/1982:

Lars Ulrich hledá tři členy pro založení kapely. Ozve se mu James Hetfield ale se sklamáním zase od Larse odešel. O dva roky později dostal Lars nabídku natočit píseň pro album kompilací s názvem Metal Massacre kde jim na kytaru hraje Lloyd Grant (jenom na záskok potom odejde). Lars opět kontaktoval Jamese a spolu s baskytaristou Ronem McGovneyem založili skupinu Metallica. Lars prý název Metallica převzal z jednoho rockového magazínu. V dubnu roku 1982 se k nim přidal kytarista Dave Mustaine. Po pár koncertech začaly být Ulrich a Hetfield s vystupováním McGovneyem nespokojeni a když se setkali s Cliffem Butonem tak odešel.

1983/1987:

Odchází kytarista Dave Mustain do kapely Magadeth. Metallica ho nahradila famózním Kirkem Hammettem z kapely Exodus. Kapela vydává svoje první debutové album ,,Kill ´Em All" no klasická trash-metalová pecka! Rok na to album ,,Ride The Lightning". Master Of Puppets (1985) je to asi nejpovedenější album kapely. Bohužel poslední album pro Cliffa Burtona který se nešťastnou náhodou v roce 1986 zabil při nehodě autobusu, když jela kapela s turné. Vypadalo to na rozpadnutí kapely ale nakonec se kapela vzchopila a ulovila basáka Jasona Newsteda. Když se ho kapela zeptala v jedné restauraci (nebo hospodě to nevim) jestli by jim nechtěl dělat basáka, místo odpovědi Jason zařval na celou restauraci.
1988/1995:

Kapela vydává album ,,…And Justice For All (1988)" které bylo nominováno na cenu Grammy ale bohužel neobstálo. Po tomto albu kapela natočila první videoklip na píseň ,,One". V roce 1991 vydává kapela album ,,Metallica" které se hodně proslavilo. Proto bylo uděláno přes 10 Miliónů kopií. Písně jsou kratší a lehčeji řazené. Bylo také natočeno hodně klipů na písně s tohoto alba: Enter Sadman, Sad But True, The Unforgiven, Wherever I May Roam a Nothing Else Matters.

1996/1999:

V roce 1996 vydává skupina album s názvem ,,Load". Kapela vyráží na celosvětové turné a zastaví i v Praze. V roce 1997 vydává kapela album Reload které připomíná a dokonce i mělo vyjít s albem Load jako 2 CD. V roce 1998 se kapela vydává opět na koncertní turné na kterém vydělává rekordních 24, 7. Miliónů dolarů. Téhoš roku vydává skupina album Garage Inc. Které obsahuje 2 CD - 1. staré nahrávky s 80. let od jiných skupin Meetallica si je trochu upravila no a 2. vlastně totéž. A rok na to vydává skupina ,,S & M" také obsahuje 2 CD je to z živého koncertu na kterém hraje Metallica se symfonickým orchestrem ze San Franciska.

2000/2003:

Kvůli neshodami s Jamesem odchází baskytarista Jason Newsted prý také kvůli zničenému organismu jak sám říká ve filmu Some Kind Of Monster a zaujímá místo v garážové skupině Echobrain s které potom také odejde, dnes hraje ve skupinou Voivod. Nastává težšké a zoufalé období skupiny. James Hetfield odchází na léčení proti alkoholu. V roce 2003 nahrává skupina album St. Anger na kterém jím basuje Bob Rock (producent na albech: Metallica, Load, Reload, Garage Inc. a St. Anger). Kapela přibírá baskytaristu Roberta Trujilla který basoval Ozzy Ozbournovi.

2004/2006:

Kapela vyráží na turné s názvem ,,Madly in anger with the world tour". V roce 2005 dělá Metallica předskupinu světové skupině ,,Rolling Stones" na dvou koncertech. Na konci roku 2005 se všichni členové sešli ve studiu a dali dohromady věci které se mají oběvit na novém albu a potom si dávají přestávku přes Vánoční prázdniny aby se venovali také svým rodinám. V roce 2006 se Metallica zůčastní na největším hudebním festivale v Jižní Africe který se jmenuje ,,Coca-Cola Colab Festival". V březnu roku 2006 vyráží kapela na turné s názvem "Escape From The Studio 2006", které už jednou podnikla a to v roce 1995. Při tomto turné se zastaví i na hodně velkých festicalech jako: Rock Am Ring (už po třetí) nebo Nova Rock, kde se schází přes 100 000 lidí. Jelikož je tento rok výročí 20 let od vydání alba "Master Of Puppets", tak si kapela od června na setlisty přidala všechny písně z alba "Master Of Puppets" popořadě za sebou, včetně písně "Orion", kterou do té doby nikdy celou nezahrála. Od 6.6.2006 kdy se uskutečnil koncert v Berlíně, kapela přidala na své setlisty také novou píseň, která se má příští rok oběvit na novém albu. Po novém albu má být dokonce i turné, takže doufejme že kapela zavítá opět do Prahy! :-)

Aktuální sestava Metallicy je taková:

James Hetfield (od roku 1981 zakladatel skupiny) - zpěv, kytara
Lars Ulrich (od roku 1981 zakladatel skupiny) - bicí
Kirk Hammett (od roku 1982/83) - kytara
Rob Trujillo (od roku 2003) - basa

 

Náhledy fotografií ze složky


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář