Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek

Historie této britské heavy-metalové legendy se začala psát v roce 1975 , kdy kapelu založili basák Steve Harris a kytarista Dave Murray , který se ale velice rychle zase odporoučel.

V sedmdesátých letech měla kapela velice proměnlivé složení , za první stabilní sestavu se dá považovat složení : Paul Di´Anno – zpěv , Dave Murray – sólová kytara , Dennis Stratton – rytmická kytara , Steve Harris – basskytara , Clive Burr – bicí , které začalo fungovat ke konci roku 1979 . V této sestavě natáčejí také legendární dema "The Soundhouse Tapes" ( 1979 ) a "Live + One" ( 1981 ).

V roce 1980 vychází jejich debutové album "Iron Maiden" , které obsahuje první písně s hitovými potenciály , jako jsou např. Prowler , Phantom of the Opera či Iron Maiden.Zvláště ta poslední si získala se spoustou mladších písní své pevné místo v každém koncertním playlistu Iron Maiden.Na obálce alba se také poprvé objevuje Eddie , kultovní maskot kapely , který se později objevuje na obalech všech singlů a desek skupiny.

O rok později vychází album "Killers" ,na kterém již hraje na rytmickou kytaru Adrian Smith , ze kterého pochází další hitovka Wratchild . Spolu s debutem a dvěma již výše zmiňovanými demo-snímky se staly milníky právě nastupující vlny NWOBHM ( Nová vlna britského heavy metalu ) spolu s opusy dalších kapel , jako např. JUDAS PRIEST , SAXON , TYGERS OF PAN TANG či v té době i DEF LEPPARD .

V té době se také začínají projevovat neshody mezi Paulem Di´Annem a zbytkem kapely . Je tedy vyhozen a na jeho místo přichází Bruce Dickinson ze skupiny SAMSON , s nímž nahrávají a 23.března 1982 vydávájí fenomenální album "The Number of the Beast" . Podle některých kritiků je , i po čtvrtstoletí od svého vydání , nejlepším albem této kapely . Skoro všechny písně se staly hity , ale pod náporem času vydržely tři : titulní The Number of the Beast , Run to the Hills a Hallowed Be Thy Name .

Nahrávání nového alba se účastní již nový bubeník Nicko McBrain z francouzských TRUST , ke kterým zase přešel dosavadní bubeník skupiny Clive Burr .

Z velice zdařilé placky "Piece of Mind" (1983) sice vzešly hity The Trooper a Flight of Icarus , ale deska nejvíce vynikne jako celek devíti výtečných písní .

Roku 1984 vychází legendární deska "Powerslave" , které předcházely singly s výtečnými songy Aces High a 2 Minutes to Midnight a která obsahuje také nejdelší píseň v historii kapely – Rime of the Ancient Mariner (13:36) . Turné na podporu desky obsahovalo nevěřitelných 190 koncertů.

Následující rok kapela nevydává žádné řadové album , ale živák s názvem "Live After Death", kdy prvních třináct písní bylo nahráno v Long Beach v Kalifornii a posledních pět písní v Hammersmith Apollo v Londýně .

V roce 1986 kapela se na prodejní pulty dostává album "Somewhere in Time", na kterém si byly písně hodně podobně , výjimkou byly pouze Wasted Years a Stranger In A Strange Land které vyšly také jako singly .

Následující rok skupina velice intenzivně koncertuje a roku 1988 vydává další album , které se stane legendou a na kterém byly také použity klávesy : "Seventh Son Of A Seventh Son" .

Zatímco minulá alba kapela skládala koncepčně,na toto album nejprve napsala songy a až zpětně v průběhu práce si uvědomila že jsou si velice blízké a lze z nich poskládat koncepční album.

Tři z písní,titulní Seventh Son Of A Seventh Son , The Prophecy a The Clairvoyant se váží k námětu románu Orsona Scotta Carda "Seventh Son" (Sedmý syn) , podle kterého se narodí syn – sedmý v pořadí – a bude obdařen schopnostmi vidět budoucnost a léčit . Lidé ovšem nechtějí slyšet jeho věštby a vidět dopady svých činů . Jsou „ příliš slepí , na to aby viděli “

(Can I Play With Madness).A propadají všem sedmi smrtelným hříchům . Neštěstí pak dávají za vinu prorokovi .

Začátkem roku 1990 kapelu opouští kytarista a skladatel Adrian Smith a na jeho místo přichází kytarista Janick Gers , který hrál také na sólovém albu zpěváka Bruce Dickisnona "Tattooed Milionaire" . V této sestavě kapela natáčí alba "No Prayer For The Dying" (1990) a "Fear Of The Dark" (1992) . Titulní píseň z alba "Fear Of The Dark" se stane velice slavnou a její konstrukce se opakuje v mnoha písních , např. No More Lies (album "Dance of Death") či The Reincanation of Benjamin Breeg (album "A Matter of Life & Death") : začíná pomalu a zvolna roste v mohutný metalový náboj .

V roce 1993 postihla všechny fanoušky kapely smutná zpráva : zpěvák Bruce Dickinson opustil kapelu , aby se mohl naplno věnovat své sólové kariéře . Ve stejném roce vydá kapela živá alba "A Real Live One" , "A Real Dead One" a "Live At Donnington" ještě se zpěvem Bruce Dickinsona a v roce 1994 vyhrává konkurz na místo zpěváka Blaze Bailey z kapely WOLFSBANE.

S ním kapela vydává v roce 1995 album "The X-Factor" , které nebylo fanoušky přijato zrovna dobře . Ne že by byl Bailey špatný , ale byl jiný než Dickinson , kterého fanoušci tolik milovali.

Baileyho kariéru ukončilo roku 1998 album "Virtual XI" , které zaostalo i za "The X-Factor" , proto se v roce 1999 , k velké radosti fanoušků , vrací na post zpěváka Bruce Dickinson s nímž přichází i kytarista Adrian Smith , a kapela hraje se všemi třemi kytaristy , tedy Davem Murrayem , Janickem Gersem a Adrianem Smithem .

V roce 2000 vychází comebackové album "Brave New World", které předčí předchozí dvě alba o celou čáru . Obsahuje velice podařené skladby , jako např . The Wicker Man , Ghost of the Navigator , Brave New World , Blood Brothers či The Nomad .

O rok později kapela vydává živé album pojmenované "Rock In Rio" , které obsahuje jak novinky The Wicker Man , Brave New World nebo Blood Brothers , tak staré osvědčené hitovky , jako Wratchild , The Trooper , Iron Maiden či Fear Of The Dark .
Roku 2003 vydávají album "Dance Of Death" , kde hodně písní je složeno podle již zmiňované struktury Fear Of The Dark , např . Dance Of Death , Paschendale nebo No More Lies . Obsahuje ovšem i rychlejší kousky jako Wildest Dreams , Rainmaker či Montsegur .

V roce 2005 přichází s dalším živákem "Death On The Road" , opět s výborným playlistem , který představí novinky a potěší starými hity .

Loni se ukázalo , že kapela se hodlá vydávat řadová alba každé tři roky , a na pulty obchodů se dostala výtečná novinky "A Matter Of Life & Death" . Sedm z deseti písní je o válce a tak je název víc než příznačný . Všechny písně jsou dobré , ale nejvíc asi zaujmou kousky Different World , The Reincarnation of Benjamin Breeg a Brighter Than A Thousand Suns .
V současnosti kapela objíždí stadiony na propagaci novinky . Playlist je víc než příhodný : nejdříve odehrají kompletně novou desku a poté přidají vždy tak 5-6 osvědčených hitů.