Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek

Legendární Doors  vznikly v Los Angeles v r.1966, kdy se potkali Morrison s Manzarekem. Přijali Kriegera a Densmora, sehrané z kapely Psychedelic Rangers, a začali vystupovat v proslulém baru Whiskey A-Go-Go. Tam je objevil Jac Holzman, šéf firmy Elektra, a nabídl jim smlouvu na první album. To vyšlo (pod názvem Doors) v lednu 1967 a obsahovalo klasiky "Light My Fire" a "Break On Through". Z Doors byly hvězdy a Jim Morrison se stal sexuálním idolem éry hippies.
    Další 2 alba, Strange Days a Waiting For The Sun, zaznamenala stejný úspěch. Obou se díky singlovým hitům "People Are Strange" a "Hello I Love You" prodalo přes milion kusů, skupinu oslavovala i kritika (Morrison byl zvolen ve Village Voice zpěvákem roku). Lídr skupiny však brzy propadl alkoholu a drogám. Říká se, že pil třikrát tolik, co normální opilec, k tomu kouřil kila marihuany a polykal prášky. Často ztrácel sebekontrolu, což se projevovalo zejména na koncertech (v Miami byl dokonce zatčen přímo na scéně a obviněn z exhibicionismu). Pomalu se od nich začal odvracet i tisk.
    Pověst jim nezachránila ani čtvrtá deska The Soft Parade, s mnoha dechy a smyčci. Úspěch zaznamenal pouze singl "Touch Me", zbytek byl propadák. Morrison stále pil, ztloustl a nechal si narůst plnovous. Další album, Morrison Hotel, už dopadlo poměrně dobře, přestože bylo spíše dílem zbylé trojice. Za zmínku stojí vedle singlů "Roadhouse Blues" a "Waiting For The Sun" originální kusy "Peace Frog" a "The Spy". Jak Morrisonův vokál, tak celkový sound kapely zdrsněl. V plné formě se Doors představili na živé dvojalbum Absolutely Live, natáčeném během koncertů v New Yorku.
    Morrison se zklidnil a začal opět intenzivně pracovat. Výsledkem byla labutí píseň Doors a jedno z nejlepších rockových alb všech dob - L.A. Woman, dráždivá směs neuhlazeného rock'n'rollu a Morrisonových vynikajících textů. Album zaznamenalo obrovský komerční úspěch, kritici byli také nadšeni, vychvalovali především závěrečnou "Riders On The Storm" a titulní autobiografickou skladbu. Hned po vydání desky odešel drogami a alkoholem zničený a světem unavený Morrison do Paříže, kde psal poezii.
    Jeho smrt je, jak známo, zahalena tajemstvím. Ještě dnes se najdou lidé, kteří tvrdí, že Morrison stále žije. Podle úředních záznamů však zemřel 3.7.1971 na infarkt ve vaně. Pochován byl na prominentním pařížském hřbitově Pere Lachaise a jeho hrob se brzy stal poutním místem všech hippies. Zbylí Doors ještě natočili dvě průměrná alba a pak se definitivně rozpadli. Ray Manzarek vydal pár sólových desek a působí dodnes jako producent.
    Doors byli pravděpodobně nejvýznamnější americkou skupinou 2. poloviny 60. let a především Jim Morrison inspiroval celé zástupy pozdějších rockových umělců (včetně Iggy Popa, Davida Bowieho, Lou Reeda a Patti Smith), kteří si vzali příklad jak z jeho živočišného vystupování, tak z působivých textů.

by volny.cz